poniedziałek, 27 lutego 2017

Chrust kukurydziany


To przedostatnie faworki jakie nasmażyłam w tym karnawale. Kruchutkie i zarazem chrupiące.
 Przepis pochodzi z bloga Ewy Mróz, który cytuję za nią bo robiłam dokładnie wg jej wskazówek, uważajcie tylko na ilość  śmietany.  Dlatego u siebie nie piszę ilości, bo dałam najpierw 300g i było jej za dużo, musiałam dosypać mąk. Mimo tego chruściki udały się i to jak się udały, ale uważajcie jak dodajecie śmietanę.

Bardzo polecam!


Chrust kukurydziany
Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania w trakcie wałkowania
  • 3/4  szklanki mąki kukurydzianej
  •  1 duże żółtko
  •  2 łyżki octu
  •  szczypta soli
  •  kwaśnej, gęstej śmietany 18% lub 22% - tyle by uzyskać gładkiego i elastyczne ciasto
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obsypania
Na stolnicę wysypujemy mąki, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy ocet, szczyptę soli i kwaśną śmietanę- śmietaną regulujemy gęstość ciasta, na początku dajmy jej nieco mniej, a w razie potrzeby w trakcie wyrabiania możemy dodać więcej. Wszystkie składniki  początkowo zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej jest nieco bardziej kapryśne niż ciasto przygotowane jedynie na mące pszennej, ale warto się potrudzić - po upieczeniu jest nieco bardziej chrupiące i ma piękną żółtą barwę).  Wykrawamy nieduże prostokąty/  romby. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju- uwaga! faworki smażą się błyskawicznie. Wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy cukrem pudrem.


Te chruściki dodaję  do Ani wydarzenia na FB - Faworki.Chrust. Chruściki!


8 komentarzy:

  1. Już sama nazwa 'chrust kukurydziany' brzmi jakoś tak podwójnie chrupiąco :) Fajne - wypróbuję w następnym karnawale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, dokładnie one takie są jak piszesz, delikatne i chrupiące, bardzo polecam
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe, koniecznie do usmażenia :)
    Ale pewnie dopiero za rok hihihi
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny, oj tam jeszcze jutro można , hi hi
      buziaki

      Usuń
  3. Alu, z mąki kukurydzianej robiłam faworki i bardzo nam smakowały.
    Twoje wyglądają bardzo smakowicie.
    Tylko potrzebują bardzo dużo śmietany...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , tak są pyszne i mają ładny kolor , tak trochę tej śmietany poszło :)
      Aniu dziekuję i pozdrawiam

      Usuń
  4. Cieszę się, że faworki się udały i smakowały :))) . Wyglądają perfekcyjnie ;) . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa i to smakowały , ostatnie resztki zjadłam dzisiaj i były tak samo pyszne jak w dniu smażenia , usmażę je pewnie jeszcze nie raz, bo przepis wchodzi na stałe :)
      Dziękuje za fantastyczny przepis na rewelacyjne chruściki, pozdrawiam

      Usuń